ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ blues

Η, ελπίζω, μη ολοκληρωτική καταστροφή του Τεμένους Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, με βάζει σε δυσοίωνες σκέψεις.

Καταρχάς πρόκειται για το αρχαιότερο Τζαμί στην Ευρώπη, που κατασκευάστηκε τον 14 ο αιώνα με πρωτοβουλία του ίδιου του Σουλτάνου Μωάμεθ.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του μνημείου εκτίνεται σε εμβαδό 1000 τετραγωνικών και είχε την μεγαλύτερη ξύλινη στέγη οικοδομήματος στον Κόσμο.

Για τους Μουσουλμάνους του Διδυμοτείχου είναι σύμβολο της παρουσίας τους στην περιοχή.


ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ

Η εκδοχή πως η φωτιά οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος μακάρι να επαληθευτεί και κυρίως να γίνει αποδεκτή από την γείτονα χώρα.

Αλλά έτσι και αλλιώς επιβεβαιώνεται η εθνική μας ηλιθιότητα. Ενώ εδώ και χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης και συντήρησης του Τεμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και φύλαξης του μνημείου από όλους τους εμπλεκόμενους, το Υπουργείο, τον Δήμο, την Αστυνομία, την Περιφέρεια.

Θα έπρεπε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα «φωτιάς», ιδίως τώρα που η Τουρκία οδηγείται σε δημοψήφισμα «Προεδρικής Δικτατορίας» και φοβάμαι πως η φωτιά στο Τζαμί Βαγιαζήτ θα είναι αφορμή αντίδρασης των πιο ακραίων στοιχείων στην Τουρκία.


Η «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ 1955

Ο τελικός ξεριζωμός του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης οφείλεται εξάλλου σε μια άλλη «φωτιά». Την 6η Σεπτεμβρίου 1955 ξέσπασε φωτιά στο Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, στο σπίτι που δήθεν γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ.

Η εφημερίδα «Ισταμπούλ Εξπρές» δημοσίευσε την επόμενη μέρα

«Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας».

Αυτή ήταν η αφορμή. Χιλιάδες φανατικοί, έτοιμοι από καιρό κατέκαψαν τις γειτονιές και τα σπίτια των Ελλήνων, κατέστρεψαν Ναούς, Νεκροταφεία, βίασαν, σκότωσαν, ξερίζωσαν ανθρώπους, πολιτισμό και Ιστορία.


Ο ΟΚΤΑΙ ΕΓΚΙΝ

Η Αστυνομία τότε συνέλαβε τους ενόχους. Επρόκειτο για τον φύλακα του Τουρκικού Προξενείου Χασάν Μεχμέτογλου και για τον Κομοτιναίο φοιτητή Οκτάι Εγκίν.

Ο Οκτάι ήταν αυτός που έδωσε την βόμβα στον Μεχμέτογλου. Και οι δύο δικάστηκαν από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Η Τουρκία «παραδέχτηκε» πως αυτή σχεδίασε τον εμπρησμό. Ο Πρόξενος της στην Θεσσαλονίκη πέρασε τον Οκτάι με το Προξενικό αυτοκίνητο, στο πορτ-μπαγάζ, στην Τουρκία, όπου έκαναν τον Οκτάι, για να τον ανταμείψουν Γενικό Διευθυντή Κρατικής Ασφάλειας και στην συνέχεια Νομάρχη Νεάπολης Καππαδοκίας.


ΙΦΤΑΡ

Δεν είμαι «κυνηγός φαντασμάτων» και βρίσκομαι φανατικά κοντά στην επίσημη άποψη του «τυχαίου ανθρώπινου λάθους», εξάλλου έχω πολλούς Μουσουλμάνους φίλους στην Θράκη με ανοιχτή και ελεύθερη σκέψη που έχουμε δράσει μαζί σε κοινές πρωτοβουλίες.

Καταγράφω απλά γεγονότα.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου διά του Προέδρου του κ. Σουλεϊμάν Ματζιρ ζήτησε από τον Δήμο Διδυμοτείχου να διοργανώσει ανοικτό δείπνο Μουσουλμάνων (Ιφτάρ), στο πλαίσιο του Ραμαζάνι, έξω από το Τζαμί Βαγιαζήτ.

Η άδεια δόθηκε αρχικά και τελικά ανακλήθηκε από τον Δήμο μετά από αντιδράσεις, ιδίως συντηρητικών κύκλων της Πόλης που θεωρούσαν πως η παρουσία τόσων Μουσουλμάνων στο κέντρο της Πόλης, οδηγεί στην «μουσουλμανοποίηση» του Διδυμοτείχου.

Το Ιφτάρ τελικά έγινε σε άλλο μέρος του Διδυμοτείχου και σε αυτό παρέστησαν Μουφτήδες από την Τουρκία καθώς και ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ακιντζί .

Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ, Ο Ακιντζί, αλλά και Ο «Μουφτής» Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ αναφέρθηκαν «στον διωγμό» που υφίστανται οι Μουσουλμάνοι και στην άρνηση του Ελληνικού Κράτους να παραχωρήσει το Τζαμί Βαγιαζήτ για θρησκευτικούς, λατρευτικούς σκοπούς.

Αυτό είναι το περίγραμμα της Τουρκικής διεκδίκησης «Τζαμί ξανά το Τέμενος Βαγιαζήτ, που η Ελλάδα μας το αρνείται».


«ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ…»

Έτσι το Τέμενος Βαγιαζήτ αποτελεί κέντρο ανταγωνισμού. Το Ελληνικό κράτος θεωρεί δίκαια το Τζαμί Βαγιαζήτ μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας και διαθέτει 4 εκατομμύρια ευρώ για την διάσωση του.

Η Τουρκία το θέλει θρησκευτικό χώρο των Μουσουλμάνων. Ο Σύλλογος των Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου διά του Προέδρου του, Σουλεϊμάν Ματζίρ θεωρεί πως περιορίζεται η θρησκευτική ελευθερία των Μουσουλμάνων στο Διδυμότειχο, και ζητά την άμεση απόδοση του Τεμένους στους μουσουλμάνους της Πόλης.

Στα γραφεία του Συλλόγου άνοιξε παράνομα, χωρίς άδεια Μεστζίτ (τζαμί χωρίς μιναρέ),το μεστζιτ Σουλειμανίγιε. Το Ελληνικό Κράτος απαγόρευσε την λειτουργία του.

Ο Σουλειμάν Ματζίρ έγραψε στο facebook στις 16 Μαρτίου 2017 .

«Το καραβάνι δεν σταματά επειδή τα σκυλιά γαυγίζουν».

Πέντε μέρες μετά το Τζαμί Βαγιαζήτ κάηκε.

Δεν συνδυάζω τα γεγονότα, απλά τα σημειώνω σαν σημεία ενός ανταγωνισμού γύρω από το Τέμενος Βαγιαζήτ.


ΕΛΠΙΖΩ

Πως η Ελληνική Κυβέρνηση διά των Κρατικών υπηρεσιών θα διαλευκάνει αμέσως τα αίτια της πυρκαγιάς. Θα ανακοινώσει αμέσως την ανάληψη πρωτοβουλίας ανακατασκευής του Τεμένους.

Θα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόταση «χρηματοδότησης» από την Τουρκία η άλλες χώρες (Σαουδική Αραβία κ.λπ). Θα απορρίψει οποιαδήποτε παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου και της Γείτονος χώρας. Θα προχωρήσει στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών και

Ιδίως θα υποστηρίξει επί τόπου το συναίσθημα του μουσουλμανικού πληθυσμού του Διδυμοτείχου και της Θράκης, χωρίς να αφήσει τόπο και ρόλο σε άλλους κρατικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς παράγοντες που δρουν εντός και εκτός της Ελλάδας (ψευτομουφτίες Δυτικής Θράκης, Μουφτίες Ανατολικής Θράκης κλπ).

Περισσότερο ελπίζω το ζήτημα να κλείσει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.