ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ

Επειδή αναφέρθηκα ήδη στην μοιραία και αναπόφευκτη δύναμη της Λήθης θέλω να σας θυμίσω την περίπτωση του Στυλιανού Τυπάλδου.

Δεν διάλεξα τυχαία έναν Ληξουριώτη, εφοπλιστή και παράλληλα άνθρωπο της αυτοδιοίκησης. Ίσως αυτό το παράδειγμα να αποδειχτεί μορφωτικό ακόμα και σήμερα, αν και δεν το πιστεύω.

Ο Στυλιανός Τυπάλδος, Ληξουριώτης, ήταν ο ιδρυτής αλλά και πρόεδρος της «Ατμοπλοϊκής εταιρείας Αιγαίου», ίσως της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής εταιρείας που γνώρισε ποτέ η χώρα και πάντως σίγουρα η εποχή του. 

Στην εταιρεία του Στυλιανού Τυπάλδου και των υιών του Σπύρου και Χαράλαμπου ανήκαν στην δεκαετία του 1950 πλοία όπως το ΙΟΝΙΟΝ, το ΑΓΓΕΛΙΚΑ, το ΑΙΓΑΙΟΝ, το MEDITERRANEAN 1 και ο ίδιος το 1951 σε ηλικία 93 ετών εκλέχτηκε δήμαρχος στο Ληξούρι. 

Ήταν Δήμαρχος Ληξουρίου την περίοδο των σεισμών του 1953 και επανεκλέγει το 1954. Στις 23-10-1957 απεβίωσε, όντας εν ενεργεία Δήμαρχος, σε ηλικία 99 ετών και μέχρι σήμερα υπήρξε ο γηραιότερος Δήμαρχος εν ζωή στην Ελλάδα.

Μεταφέρθηκε η σωρός του στο Ληξούρι με το πλοίο του ΑΙΓΑΙΟ, όπου και ενταφιάστηκε σε πάνδημη εξόδιο ακολουθία.

Εννέα χρόνια μετά ο ναυτιλιακός κολοσσός που είχε ξεκινήσει ο Στυλιανός Τυπάλδος και συνέχισαν οι γιοί του, οδηγήθηκε στην χρεοκοπία,μετά και λόγω του ναυαγίου του πλοίου της εταιρείας ΗΡΑΚΛΕΙΟ στο Μυρτώο πέλαγος. 

Η Λήθη διέγραψε από την συλλογική μνήμη τον Δήμαρχο Στυλιανό Τυπάλδο.

Αυτά προς γνώση. Η Λήθη είναι αμείλικτη και έναντι όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.