Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

Οφείλω να κλείσω το ζήτημα της Θράκης με αφορμή προηγούμενες αναρτήσεις που έχουν να κάνουν με τις ευρωεκλογές, με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και με την επίσκεψη του Τσίπρα στον Εχίνο. 

Πολιτικά η χώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στη Θράκη και αυτές πρέπει να είναι σε 2 κατευθύνσεις και σύμφωνες με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο ένας άξονας πρέπει να είναι η εκπαίδευση. Το ελληνικό κράτος εφαρμόζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης, πιστό στην υποχρέωση για την τήρηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πρέπει να εισαγάγει την γλώσσα των Ρομά (Ρομάνι) στα σχολεία των Ρομά και τη γλώσσα των Πομάκων στους Πομάκους. Οι Ρομά αποτελούν το 15% της μειονότητας και οι Πομάκοι το 35% και κανείς δεν πρέπει να τους υποχρεώνει να αποκτούν τουρκική παιδεία, με Τούρκους εκπαιδευτικούς.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τα προξενεία της Ελλάδας στην Τουρκία και της Τουρκίας στην Ελλάδα. Εδώ στο διεθνές δίκαιο ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλέσει αμέσως τον πρόξενο και τις προξενικές αρχές από τα ελληνικά προξενεία Σμύρνης και Αδριανούπολης, αφού αυτά δεν έχουν αντικείμενο και δεν υπάρχουν πλέον Έλληνες ούτε στην Μικρά Ασία ούτε στην Αδριανούπολη, ούτε στη Ραιδεστό. Όλα αυτά με παράλληλο και αμοιβαίο κλείσιμο των τουρκικών προξενείων στη Κομοτηνή και τη Ρόδο.

Επειδή θα σπεύσουν κάποιοι να πουν οτι οι απόψεις αυτές είναι ακραίες και ίσως εθνικιστικές, σας παραπέμπω στην διεθνολόγο Δήμητρα Κοκαλιάρη, μέλος του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει διατυπώσει αντίστοιχες απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτός βέβαια γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.