ΑΠΟ ΤΟ ''ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ'' ΣΤΟ ''ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ''

Το γραφείο τύπου του μεγάρου έβγαλε δελτίο τύπου με τίτλο "Ουαί τοις ηττημένοις".

Kατά λέξη το κατάπτυστο κείμενο αναφέρει: 
"Οι τέτοιου είδους και ποιότητας και ήθους αντιπολιτευόμενοι είναι μοιραίο τα επόμενα πέντε χρόνια να συνεχίσουν «να κρύβονται σε σπηλιές και σε λαγούμια» ρίχνοντας από εκεί την «λάσπη» τους καθώς «νιώθουν στο πετσί τους» την απόρριψη της κοινωνίας όπως και το πανάρχαιο «ουαί τοις ηττημένοις»"      


Για την ποιότητα και το ήθος που θα έπρεπε να έχει η αντιπολίτευση δεν τίθεται θέμα. Έχει δίκιο το δελτίο τύπου του μεγάρου. Πρέπει δηλαδή ως αντιπολίτευση να έχεις καταδικαστεί τελεσίδικα για απάτες, για παράβαση καθήκοντος, για ψευδορκίες, για ψευδομαρτυρίες, για ψευδείς καταμηνύσεις, για πλαστογραφίες. Να έχεις ρε παιδί μου το λαθρεμπόριό σου. Να έχεις κάνει βρε αδερφέ τη φυλακή σου. Να έχεις το απαιτούμενο ήθος και ποιότητα!

Αλλά εντάξει αυτό το ξεπερνάμε. Είναι όμως και αγράμματοι. Δεν ξέρουν ποιος το είπε το "Ουαί τοις ηττημένοις", ποια ήταν η τύχη του αλλά και πόσο πανάρχαιο ήταν.

Λοιπόν, χάριν της ιστορίας μήπως και μορφωθούν τα στελιάρια: 

Όπως γράφει ο Τίτος Λίβιος, περί το 390 π.Χ. οι Γαλάτες με αρχηγό τον Βρέννο μπαστακωθήκανε στη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι για να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των Γαλατών μάζεψαν ότι χρυσαφικό είχαν πάνω στη ζυγαριά, για να τα παραδώσουν σύμφωνα με την συμφωνημένη ποσότητα. Ο Βρέννος όμως ήταν μεγάλη λουμπίνα. Πάνω που οι Ρωμαίοι κοντοζυγιάζανε να μαζέψουν το χρυσάφι, ρίχνει το σπαθί του πάνω στη ζυγαριά και τους πετάει ένα VAE VICTIS που σημαίνει: ''αλίμονο στους ηττημένους''. Σαν να τους λέει: όσο χρυσάφι και να μαζεύετε, εγώ θα κάνω το ζύγιασμα.

Έλα όμως που οι Ρωμαίοι τον ψήσανε τον Βρέννο! Κάτσε μωρέ του λένε, κάνε λίγο υπομονή να μαζέψουμε κι άλλο χρυσό και θα σε... τακτοποιήσουμε. Την έφαγε ο Βρέννος και περίμενε... Οπότε εμφανίζεται ο Μάρκος Φούριος Κάμιλος, ένας Ρωμαίος που είχε προλάβει και την είχε κοπανήσει. Μάζεψε ο Κάμιλος ένα τσούρμο Ρωμαίους και του τράβηξε του Βρέννου ένα μπερτάκι καλό-καλo. Πάνε και τα χρυσάφια πάνε και τα Vae victis πάνε και τα Ουαί τοις ηττημένοις και έχασε ο Βρέννος τα αυγά και τα καλάθια.

Αφήστε λοιπόν στελιάρια, τα "Ουαί τοις ηττημένοις", γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θα σκάσει στη γωνία κανένας Μάρκος Φούριος Κάμιλος και από το ''Ουαί τοις ηττημένοις'' θα πάτε στο ''τρεχάτε ποδαράκια μου''.

Πανάρχαιοι, ε πανάρχαιοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.